כ-93% משטחה של מדינת ישראל שייך למדינה. מינהל מקרקעי ישראל (רמ"י) הוקם בשנת 1960 ומאז הוא אחראי על ניהול אדמות המדינה, שבעיקרן בבעלות הקרן הלאומית לישראל ורשות הפיתוח.
למעשה, מאז קום המדינה הוחלט שאדמות ישראל תמיד ישרתו את האינטרסים של העם היהודי. כתוצאה מכך, קרקעות אלו אינן נמכרות לצמיתות אלא מושכרות לתקופה של חמישים שנה, כאשר החכירה מתחדשת בתום כל תקופה. כשאנחנו אומרים שיש לנו דירה, זה בדרך כלל אומר שאנחנו שוכרים אותה מהמדינה. לכן, כאשר אנו מוכרים את הנכס, אנו בעצם מעבירים את זכויות החכירה לגורם אחר.
חכירה לדורות מתייחסת להסכם חכירה על מקרקעין הנמשך מעבר ל-25 שנים. בעוד שהמונח מקובל לשייך לחכירות ממינהל מקרקעי ישראל, כל חכירה העולה על 25 שנים יכולה להיחשב כחכירה לדורות.
עכשיו, מה זה דמי חכירה? דמי החכירה הם תשלום דמי השכירות ששולמו לרשות. חשוב לציין כי עמלות אלו הן לרוב סמליות יותר מסכומים משמעותיים בכל הנוגע לעסקאות מקרקעין ורכישת דירה.
עמלת ההיוון, לעומת זאת, היא תשלום מקדמה חד פעמית של דמי החכירה השנתיים. תשלום זה מבטל את הצורך בתשלומי דמי חכירה שנתיים בעת העברת זכויות חכירה לאדם אחר. בנוסף, היוון של נכס גם פוטר את הבעלים מתשלום דמי הסכמה לרשות במהלך ההעברה.
ככלל, אדמות מדינה רשומות במינהל מקרקעי ישראל. ישנם סניפים של הרשות הממוקמים במקומות שונים, כולל נתניה. עם זאת, קבלת "אישור זכויות" אינה נגישה לציבור הרחב. רק הבעלים או מי שיש לו ייפוי כוח מהבעלים רשאי לבקש אישור זה. במרבית המקרים ישנה רישום כפול בהסמכה, שנרשמת מטעמי נוחות. הוא כולל פרטים כמו שם הבעלים, משך השכירות והאם החכירה הוונה (שולם מראש). חשוב לציין כי האישור, או מסמך הטאבו, מתייחס לרכוש פרטי, אך הקרקע עצמה עדיין שייכת למדינה ולא לנו כפרטים. בעת מכירת נכס המנוהל על ידי הרשות יש צורך ליידע את הרשות על העסקה.
טיפ למעוניינים לרכוש בתים צמודי קרקע על קרקעות בבעלות המדינה הוא לנקוט משנה זהירות בבחינת ההיבטים הכספיים. חשוב להבין היטב מתי יסתיים הסכם השכירות ומהם התנאים, במיוחד תנאי התשלום, להמשך השכירות.
אם יש לכם חששות או שאלות בנוגע להסכמי חכירה, בעלות על קרקע או כל עניין משפטי הקשור לאדמות מדינה בנתניה או בכל מקום אחר, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין. עורך דין יכול לספק ייעוץ מומחה, לעיין בהסכמי שכירות, ולוודא שהזכויות והאינטרסים שלך מוגנים לאורך כל התהליך.